Konyanın Karapınar ilçesinde Halk Eğitim Merkezi’nde açılan halı ve kilim dokuma kurslarında, kaybolmaya yüz tutmuş motiflerin halı ve kilimlere işlenerek gelecek kuşaklara aktarılması sağlanıyor. Ev kadınları ve diğer kursiyerler, usta öğreticiler eşliğinde hünerli elleriyle halı ve kilim dokuyor. Bu sayede unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olan halı ve kilim dokumacılığı yaşatılıyor ve aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Kadınlar geleneksel halı ve kilim dokumacılığını yaşatıyor

Konya’nın Karapınar ilçesinde Halk Eğitim Merkezi’ndeki kurslarda Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş halı ve kilim motifleri, kurulan tezgahlarda yeniden gün yüzüne çıkartılarak yaşatılıyor.Karapınar Halk Eğitim Merkezince açılan halı ve kilim dokuma kurslarında, usta öğreticiler tarafından kursiyerlere verilen eğitimlerle, kaybolmaya yüz tutmuş yöreye özgü motiflerin halı ve kilimlere işlenerek gelecek kuşaklara aktarılması sağlanıyor. Açılan kurslarda farklı bölgelerin yöresel motifleri halı ve kilimlere dokunarak geçmişte yapılan geleneksel çalışmalar canlı tutuluyor.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarda dokumacılığın öğretilmesi ve motiflerin yaşatılması için başta ev kadınları olmak üzere birçok kadın kursiyer, hünerli elleriyle usta öğreticiler eşliğinde halı ve kilim dokuyor.

Geçmişte kullanılan motifleri halı tezgahlarında dokuyan kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de unutulmaya yüz tutmuş motiflerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

Aile  bütçelerine katkı sunuyorlar

Karapınar Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Fatma Kizir,(42) halı ve kilim dokuma kursunda 12 kursiyerin bulunduğunu söyledi. Kizir, “Biz burada unutulmaya yüz tutmuş geçmiş esintileri günümüze geri getirmeye çalıştık. Çalışmalarımızda yün ipler kullanıyoruz, hanımlar burada hem eğleniyorlar, hem zaman geçiriyorlar hem de aile bütçelerine katkı da bulunuyorlar. İsterlerse onlarda usta öğretici olabiliyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat ve bu sanatı gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bizde atalarımızdan kalan el sanatlarını günümüze taşıdık, her kesime ulaştırmak istiyoruz.” dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş sanatı yaşatıyoruz

Kursiyerlerden Leyla Çekerek(37) ise, “Daha önce ilçemizde bu tarz bir kurs olmadığı için hocamız sayesinde bu kursla tanıştık. Burada etnik desenlere sahip kilimler, halılar dokuyoruz. Kursumuzun devam etmesini istiyoruz. Bölgelere ait kültürleri yansıtan motifleri dokumaya çalışıyoruz. Özellikle ev hanımları için kurs çok iyi oluyor. Üretilen ürünler hocamız aracılığıyla satılıyor, biz de gelir elde ediyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatın devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İlmek ilmek dokuyoruz

Evden fırsat buldukça kursa halı ve kilim dokuduğunu belirten Ferda Vatansever (59) de, “Ev hanımıyım, 3 çocuğum var, evden fırsat buldukça kursa geliyorum. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda hocamız aracılığıyla halılarımız satılıyor ve aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Burada güzel vakit geçiriyoruz. İlmek ilmek kilimlerimizi dokuyoruz, el emeği göz nuru ürünlerimiz ortaya çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın