Konya’nın Karapınar ilçesinde ana yoldan geçen herkesi adeta selamlarcasına duran dev kayalar ve sırtında çocuğu olan kadına benzetilen büyük taş parçasını her gören dönüp bir daha bakıyor.

 

Karapınar Ereğli karayolu üzerinde bulunan dağlık alanda adeta yoldan geçenleri selamlayan dev kaya parçasının efsanesi dillen dile uzun yıllardır dolaşır.

Sırtında çocuğu olan bir kadına benzetilen taşın hikayesi efsaneye göre aslında Acıgöl’e dayanır.Efsaneye göre, günümüzde Acıgöl bulunan alanda henüz göl yoktur ve yüksekçe bir dağ bulunmaktadır ve dağın eteğinde de bir köy vardır.Bundan çok eski zamanlarda Karapınar-Ereğli karayolunun 8. Kilometresinde bulunan bu dağın eteklerinde kurulu olan köyü bir derviş ziyaret eder.Rivayet odur ki; Uzun yoldan gelen yorgun ve karnı aç olan derviş köylüden karnını doyuracak ekmek ister ancak hangi kapıyı çaldıysa eli boş döner.Gittiği her kapıdan kovulan derviş en nihayetinde en son çaldığı kapıyı iki çocuğu olan genç bir gelin köylüden habersizce dervişe ekmek ve su verir, dervişin ibadet edebilmesi için de ortam hazırlar.Kendisine ekmek vermeyen köyün yerle bir olacağını bilen derviş, kendisine yardım eden geline; “Kızım sen çocuklarını da al ve hemen bu köyü terk et. Sakın ardına da bakma. Ne duyarsan duy ne olursa olsun ardına bakma ve hemen bu köyden ayrıl” der.Dervişe inanan gelin de bir çocuğunu sırtına alır, diğerinin de elinden tutarak hızlıca köyden uzaklaşır.Köyden ayrılan gelin, yaklaşık 7 kilometre yürüdükten sonra bir tepeye doğru tırmanmaya başladığı anda ardında bıraktığı köyden büyük bir gürültü duyulur.

 

Dervişin uyarısını unutan gelin gürültüye doğru dönüp baktığında köyün yerle bir olduğunu görür ve hemen önüne tekrar döner ancak oracıkta birden çocuklarıyla birikte taş oluverir.Efsane bu ya, taş olan gelin ve çocukları aradan geçen yüzyıllar boyunca ibretlik olarak orada durur ve halen yoldan geçenleri adeta selamlar.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın